Erzurum’ un Tarihçesi

Erzurum'un bilinen ilk adı Doğu Roma (Bizans) İmparatoru II.Theodosios' a (408-450) izafe edilen Theodosiopolis' ti, şimdiki Erzurum' un yerinde kurulmuştu. IV. asır sonuna doğru Roma imparatorluğu sınırları içine alınmış ve 415 tarihinde Theodosios' un emriyle Şark Orduları Kumandanı Anatolius tarafından kurulmuştur. Urfalı Mateos' a göre bu şehir Garin mıntıkasında Fırat'ın kaynağına yakın bir yerde bulunuyordu. Belazurî. bölgeye hakim olan Ermenyakos' un ölümü üzerine yerine geçen Kali adlı karısı tarafından kurulduğu için Araplarda Kalikala (Kali' nin ihsanı) adını vermişlerdir. X. asır İslam coğrafyacıları Kalikala şehri hakkında bize malumat vererek, doğuda ev eşyasının en önemlisi sayılan Kali (halı)nın burada yapıldığını ve adını bu şehirden almış olduğunu kaydetmektedirler. Hudud alalam' ın yazarı bu şehrin müstahkem bir kalesi bulunduğunu ve her taraftan gelen gazilerin burayı nöbet tutarak koruduklarını  ve şehirde tüccarların çok olduğunu bildirmektedir. Bugünkü Erzurum adı ise, Erzen' in Selçuklular tarafından fethedilmesi üzerine ahalisinin Theodosiopolis' e (Kalikala=Karin) göç etmelerine müteakip bu şehre Erzen ve Türk hâkimiyetinin ilk safhalarında bu adın sonuna, Meyyafarikin (Silvan) ile Siirt arasındaki Erzen' den ayırmak ve Anadolu'ya ait olduğunu belirtmek üzere Rum kelimesi ilave edilerek, Erzen al-Rum denilmesinden kaynaklanmıştır. Selçuklular tarafından Erzurum'da basılmış paraların üzerinde şehrin adı Arzan al-Rum şeklinde yazılmıştır.

Erzurum ve çevresi özellikle son Kalkolitik ve Eski Tunç çağından itibaren yoğun iskana ve siyasi olaylara tanık olmuştur. Bunun sebebi en eski çağlardan beri önemli ticari ve askeri yolların kavşak noktasında yer alması, zengin akarsu kaynaklarını bünyesinde bulundurması ve doğal savunma zeminine sahip olmasıdır. Çevredeki sert iklim şartlarına rağmen dağ silsileleri ve akarsu boylarındaki verimli ovalar tarıma ve bilhassa hayvancılığa uygun bir ortam oluşturmuştur. Karaz, Pulur ve Güzelova kazılarının tanıklığında, yaklaşık altı bin yıldan beri çevredeki yaşama biçiminin devam ettiği söylenebilir. Bölgede M.Ö. IV. binden itibaren çok kuvvetli bir kültür birliğinin olduğu da ortaya çıkmıştır.

Erzurum

GEZİLECEK YERLER

Şehir merkezindeki bölgeler, Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi, Rüstem Paşa Bedesteni (Taşhan), Üç Kümbetler, Erzurum Evleri, Ulu Cami gezilmelidir.

Çifte Minareli Medrese

Taşhan

Erzurum Kalesi

Erzurum Evleri

Üç Kümbetler

Erzurum Kongre Binası

Erzurum

YÖRESEL YEMEKLER

Çağ Kebap
Mutlaka tadına bakılması gereken yemek cağ kebap ve tatlı kadayıf dolmasıdır.

Kete

Kadayıf Dolması

Ayran Aşı

Su Böreği

Şiş Köfte

Erzurum

MERKEZ DIŞINDAKİ GEZİLECEK YERLER

Palandöken Kayak Merkezi, Tortum Şelalesi, Uzundere Yedigöller, İspir Yedigöller, Narman Peri Bacaları gezilmelidir ve Aziziye kaplıcalarına gidilmelidir.

Palandöken Kayak Merkezi

Uzundere Yedigöller

Aziziye Tabyaları

İspir Yedigöller

Narman Peri Bacaları

Mecidiye Tabyası

Tortum Şelalesi

Aziziye termal tesisi(kaplıcalar)

Erzurum

OLTU TAŞI VE NALIN EN MEŞHUR HEDİYELİK EŞYALARDIR.

Oltu Taşı Tesbih

Erzurum

ALIŞVERİŞ YAPILABİLECEK YERLER:

Rüstem Paşa Kervansarayı (TAŞHAN), Taşmağazalar Caddesi ve Kuyumcular Çarşısı Cumhuriyet Caddesi, Terminal Caddesi MNG AVM, Yenişehir FORUM AVM, PALERIUM AVM

TOP